Belgisch surftalent voor het eerst op WK golfsurfen

 

BELGISCH SURFTALENT VOOR HET EERST OP JEUGD WK GOLFSURFEN

Persbericht

Belgisch surftalent voor het eerst op WK golfsurfen

11 - 18 oktober: World Junior Surfing Championship, Oceanside

Golfsurfen is nog piepjong, pas sinds 2009 een erkende sport in België. Toch verdedigt dit najaar al een voltallig team voor het eerst de nationale kleuren op het junior wereldkampioenschap voor landenteams in Californië en de kans dat de schijnwerpers zich op onze driekleur richten is reëel! Het tienkoppig talentvol team met acht jongens en twee meisjes heeft enkele kleppers in huis die meedraaien met de wereldtop van hun leeftijd. Daarvoor trainen ze op de allerbeste golven in Hawaï, Bali, Tahiti en Costa Rica. 

Nog heel wat mensen weten niet eens dat België en golfsurfen hand in hand kunnen gaan en toch gaat het hard met de jonge sport in ons land. De laatste jaren speelt België een steeds straffere rol op het Europees landenkampioenschap en kroonde zich zelfs tot kampioen van de kleine surflanden. Nu is het wereldtoneel aan de beurt op het landen-WK voor junioren van minder dan achttien. Een individueel junior WK is er niet en met de grote jongens meestrijden is voor de jonge Belgen nog wat hoog gegrepen. Op het landen-WK kunnen ze wel tonen dat ze meer in hun mars hebben dan hun vlakke land met vaak platte zee doet vermoeden. Vier surfers strijden in de min-zestien categorie, vier in de min-achttien en twee meisjes treden aan in beide leeftijdsklassen.

Arpad Leclère schittert in Hawaï en Tahiti

De selectie van tien telt twee leden die bijna non stop de beste golven ter wereld surfen en zij maken ook het meest kans om te scoren. De dertienjarige Dean Vandewalle werd in Gent geboren maar verhuisde naar Costa Rica waar hij de kampioen van zijn leeftijd is en vlot jongens van jaren ouder achter zich laat. De twee jaar oudere Brusselaar Arpad Leclère mag surfparadijs Bali sinds jaren zijn thuis noemen. Arpad leerde pijlsnel surfen in de holle golven die daar heel overvloedig binnenrollen. Dean en Arpad timmerden onlangs aan hun carrière in Hawaï, het surfmekka waar alle toppers vechten voor hun vijf minuten roem in de beste maar ook gevaarlijkste golven ter wereld. Arpad kon er al schitteren op de legendarische en keihard op het rif knallende golven van Banzai Pipeline, een nooit geziene prestatie voor een Belg. Hij herhaalde die stunt in Tahiti op Teahupoo, een andere angstwekkende naam in de surfwereld. Op het EK vorig jaar haalde Arpad een vijfde en Dean een zesde stek.

Noordzeekweek

Jack Verbraeken uit Knokke is pas zestien en trok er ook het afgelopen jaar op uit om zijn surfniveau op te krikken. Costa Rica, Peru, Mexico en Barbados kwamen daarbij aan de beurt. Jack is echter wel een echt product van de Noordzee die van kleins af van onze kleine golven profiteerde. Hij leidt een nieuwe generatie van tientallen jonge talenten die elke surfkans aan onze kust grijpen en wekelijks trainen in verschillende Belgische surfclubs. Bredene en Knokke trekken daarin het voortouw en leveren samen alle leden van de EK-selectie. Golfsurfen evolueerde van een hobby op vakantie of als er thuis golven stonden tot een sport met coaches, voedingsadvies, conditietrainers en kinesisten. De Belgische Surf Federatie kiest resoluut voor die professionele aanpak en schotelt de jeugd een compleet parcours voor. Resultaat: een sterk team!

Piepjonge ploeg met toekomst

Het WK voor landen geeft een kijkje in de toekomst van de golfsurfsport. De twee huidige wereldkampioenen, de Braziliaan Gabriel Medina en de Australische Stephanie Gilmore, surften er zich ooit in de internationale schijnwerpers. De Belgische ploeg is nog piepjong en de beste Belgen zullen het niet makkelijk hebben tegen hun veelal oudere concurrenten maar er is hoop. Vorig jaar won Hawaï het WK en strandde Frankrijk op een tweede stek. Dean Vandewalle liet nog deze zomer alle Franse concurrentie achter zich op een wedstrijd met leeftijdsgenoten in Biarritz. Dat er toekomst zit in België en golfsurfen wordt stilaan onweerlegbaar!
World Junior Surfing Championship

Oceanside - Californië
11 - 18 oktober
http://isaworlds.com/juniors/en/

 

Volg het laatste nieuws over dit jong WK team op de BSF facebook pagina

Selectie junior golfsurfers voor het WK 2015

Selectie junior golfsurfers voor het WK 2015

Surf jongens U18:

Arne Kindt
Michiel Van Acker
Razz Rosenbaum
Zeno Lange

1ste reserve Gereon Rosenbaum

Surf jongens U16

Arnaud Bailyu
Arpad Leclère
Dean Vandewalle
Jack Verbraeken

1ste reserve Gereon Rosenbaum

Surf dames U16 & U18:

Camille Kindt
Rheanna Rosenbaum

Download de deelnemerscollage

Foto

 

 

 

 

 

 

 

 

PERSOPVOLGING

Tommy Maenhaut | Coördinator surfen 

ZUIDERLAAN 13
9000 GENT
BELGIUM

E: tommy@vyf.be
P: +32 (0)9 243 11 26
M: +32 (0)486 21 24 29
F: +32 (0)9 243 11 39

   

Vlaamse Yachting Federatie - www.VYF.be

Website VYF werkgroep golfsurfen

Download perstekst in word

Download WK-VYF fotoset

Download collage WK deelnemers

Website wereldbond golfsurfen ISA

 

EXTRA INFO

 

Golfsurfen sinds 2009 erkende sport in België

Pas sinds 2009 is golfsurfen een erkende sport in ons land. Weliswaar als sporttak binnen de zeilsport waar ook wind- en kitesurfen huizen. Vanuit die broertjes wordt de link naar de bootjes gelegd. Na de erkenning volgde de oprichting van de Belgian Surfing Federation (BSF) als tak van de Vlaamse Yachting Federatie (VYF). Die moederfederatie had zich eind 2008 internationaal verankerd door lid te worden van de Europese federatie Eurosurf. Hierdoor kon ons land al in december 2008 deelnemen aan Eurojunior, het Europese landenkampioenschap voor min-18-jarigen.

De BSF kiest resoluut voor de jeugd en schotelt een compleet parcours voor. Steeds meer Belgische surfclubs organiseren een golfsurfwerking voor jongeren met steun van de federatie. Een beperkt budget laat geen focus op individuele atleten toe maar op het EK voor landen kunnen de besten van een generatie tweejaarlijks internationale ervaring opdoen. De golfsurfsport is (nog) niet olympisch en vist daardoor uit een kleine financiële vijver, al kreeg de International Surfing Association de sport wel op de shortlist van nieuwe sporten voor Tokyo 2020. Het succes groeit gestaag en vorig jaar gooide België op Eurojunior in de Azoren het juk van surfsmurf definitief van zich af. Marokko buiten beschouwing gelaten liet ons landje zonder constante golven enkel de grootste Europese surfnaties Frankrijk, Spanje en Portugal voorgaan. 

Bezoek de website van de VYF werkgroep golfsurfen

Golfsurfen is de moeder van alle boardsporten

Golfsurfen is de moeder van alle boarsdporten en ze heeft ondertussen een uitgebreide kroost onder haar vleugels. In de laatste decennia evolueerden golfsurfplanken tot allerhande vormen voorzien van wielen, zeilen, kites of zelfs bindingen om de sneeuw te lijf te gaan. Maar Captain Cook ontdekte al in 1777 dat de surfsport op Hawaï volop floreerde. Het duurde echter eeuwen voor het verslavende tijdverdrijf naar Europa en België overwaaide. In de jaren '80 peddelden hier en daar wat fanatiekelingen in de Belgische branding. De laatste zomers kent de surfsport een enorme boom in ons land waaruit telkens weer doorwinterde surfers groeien.

Engeland blokkeert jammer genoeg geregeld de nodige oceaandeining maar ondertussen beseffen velen dat we op gezegende dagen vanuit de open Noordzee wat guitige golven mogen ontvangen. En al hebben we dan niet de reputatie van een surfnatie, onze zee is net ideaal om te leren surfen. De golven zijn vaak klein en ongevaarlijk, perfect voor je eerste stapjes en ritjes. Golfsurfen is toegankelijk en de goedkoopste surfsport. Met een 500 euro kun je zeker aan de slag en les volgen is geen must. Goed uit de doppen kijken en de anderen respecteren wel. In den beginne is het meer peddelen en ploeteren dan van golfjes profiteren maar één surfseconde kan volstaan om weer twee uur door te gaan! 

VYF Sponsors

 
Deze nieuwsbrief werd verstuurd naar %email%

Subscribe to our newsletter

{{ newsletter_message }}

x

Website by

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x